Vägen Till Harmoni

Direktlänk till inlägg 3 september 2012

Berikning - En lyckligare hund!

Av vagentillharmoni - 3 september 2012 15:33

Berikning är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och är någonting som jag kommit i kontakt med genom min utbildning till fysioterapeut. Berikning utger en stor del i hur jag vill jobba med hundar, speciellt de som har problem.


Först kommer ett inlägg om Berikning i allmänhet, därefter bekrivs de olika behoven separat. En gladare hund garanterad!


Behov och Berikning
Begreppet berikning bygger på kunskapen om djurs behov av att få utlopp för sina medfödda beteenden. Man tar stor hänsyn till artspecifika beteenden men också till ras- och individskillnader. Då hunden idag inte behöver jaga sin mat, överlista sina bytesdjur eller balansera sig fram genom svår terräng etc, behöver vi med olika medel skapa miljöer och situationer som berikar dess liv och ger mental stimulans. Vi kan på både lättare och mer avancerade sätt berika hundens vardag. Vi kan göra enkla förändringar i hemmiljön, både inomhus (t ex att låta hunden fundera ut hur man får fram godis under ett kastrullock) och med lösningar på balkongen (t ex godissök) eller i trädgården (t ex frysa in märgben i hink och låta hunden arbeta fram dem), men också under promenaden i närområdet eller under långvandringen (t ex att låta hunden balansera på stockar och sten). Ämnet är stort och lösningarna många.


I begreppet berikning ryms oändligt mycket. Det handlar om att skapa en harmoni i hundens liv där dess medfödda egenskaper inte bara tas till vara, utan tillfredsställs så att den enskilda individen inte bygger upp frustration och stress. Att erbjuda sin hund berikning är oftast lättare än att aktivera den. Aktivering kräver nästan alltid att en människa är inblandad, tex. Lydnadsträning eller shaping. Berikning är snarare att erbjuda hunden möjlighet att utföra ett högmotiverat beteende. Att låta den välja att utföra det, utan att uppmuntra den. Det är viktigt att det är ett naturligt beteende som får utlopp på ett naturlikt sätt, och att hunden har möjlighet att påverka sin situation.


Berikning behövs inom dessa områden (dessa kommer jag gå igenom):

  • Jakt
  • Föda
  • Revir
  • Vila
  • Socialt samspel
  • Individen
  • Miljö

Utmaningen ligger dock inte i att identifiera dessa självklara behov utan i att anpassa dem efter just din hund. Fundera på dessa frågor när du vill börja berika din hund:

  1. Vilka är de naturliga beteendena och behoven?
  2. Vilka speciella behov har just min ras eller raser?
  3. Vilken berikning passar just min hunds personlighet, ålder och kön?
  4. Vilka får de inte utlopp för?
  5. Hur ska vi ersätta dessa?

Tänk på att det kan vara viktigt för hunden att ha tillgång till en berikning, även om den inte används. Man vill ha det man inte får…
 

Vilda blir lerbads-berikad ;)

Varför är det så viktigt?
Får hunden inte möjlighet att utföra dessa medfödda beteenden så kan de komma ut i ett för hundägaren icke önskat beteende. Tex oönskad jakt, överdrivet vaktande, olämpligt tuggande. Hindras hunden även från dessa olovliga beteenden så kommer hunden snart må mycket dåligt. Vilket i sin tur kan visa sig i olika former. Om det går riktigt långt går det över i stereotypier. Den biter sig på tassar eller annan kroppsdel. Den kan börja vanka, jaga osynliga flugor, jagas svans, kliande, ridning, filtsugning m.m Dessa i sin tur leder ofta till fysiska problem så som t.ex hälta av sönderslickad tass, muskelsträckningar och sned-/överbelastningar när hunden jagar skuggor etc. Dessutom är en hund som mår så dåligt att den börjar med stereotyper naturligtvis väldigt stressad och spänd vilket som vi alla vet sätter sina spår i fysiken.


Stereotypa beteenden
Har aldrig observerats på vilt levande djur utan förekommer endast hos djur i fångenskap. Stereotypa beteendet kan kategoriseras i två huvudformer; den ena visas i form av helkroppsrörelser, som t.ex att vagga kroppen fram och tillbaka, cirkelrörelser eller s.k ”pacing”, att gå av och an. Den andra formen visar sig som finare motoriskt mönster, som päls och fjäderplockning samt oralt koncentrerat så som sug-, slick- och tungrullnings beteenden på t.ex inredning eller egna kroppsdelar. Den ena processen så kallad ”frustrationsframkallad stereotypi” framkommer från ett djurs interna behov. När ett högt motiverat naturligt beteende hindras av den externa miljön framkallas frustration. Stereotypi anses på vissa håll vara delvis styrt av hormoner och ge en lugnande inverkan som hjälper djuret att klara av de psykiska påfrestningarna som pågår eller som djuret tidigare varit utsatt för. Att använda stereotypin som ett sätt att klara av ogynnsamma miljöer kan ge bättre välfärd än de som inte utför stereotypi under samma förhållanden. Det har också visat sig att om man aktivt hindrar ett djur från att utföra sitt stereotypa beteendemönster, kan det bidra till att graden av stresshormoner hos djuret ökar. Samtliga stereotypa beteenden signalerar att något inte står rätt till. Ju svårare du har att bryta ett beteende, desto större är problemet och desto mer frustrerad är din hund.


För vilka hundar behövs berikning?
Precis alla hundar oavsett blandras eller renras behöver berikning. Man måste ta hänsyn till vilken ras och individ man har när man väljer vilken/vilka berikningar som ens hund behöver för att må bra. Unga som gamla hundar behöver berikning. Bara för att ens hund är gammal får man inte glömma bort deras behov. Man kan berika hunden på två olika sätt. Antingen gör man det via ägaren eller så gör man det via miljön. Först väljer man vilken typ av berikning som den egna hunden är i behov av. Detta beror på ras, personlighet och ålder. Har man en hund som redan visar "problembeteenden" kan man utgå från dem när man väljer berikning. En hund som överdrivet vaktar hemmet behöver revirberikning. En hund som ständigt drar iväg på olovlig jakt är i behov av jaktberikning. Hundarna mår bättre och istället för att endast aktivera sin hund i vad man själv vill hålla på med, så är berikningen ett sätt att låta hunden syssla med vad den vill hålla på med. Hunden får även lite egenkontroll och kan själv påverka sin omgivning. Det är en win-win situation. Med en nöjd hund minimerar man risken för problembeteenden och i slutändan ger det en nöjd ägare. Genom att berika sin hund får vi även en större förståelse för hundens beteende. De får utlopp för massa energi och berikning är inget man bestraffar (hunden kan ju inte göra fel) och på så sätt ökar vi hundens förtroende för oss.

 

Nelly 1999

Högmotiverade behov:
Det man bör tänka på är att, fastän alla behov är viktiga, så kommer inte hunden vara olycklig om inte alla tillfredställs. För det första har alla hundar olika behov, vissa fler andra färre, vissa starkare, vissa svagare. Sedan prioriteras dem olika. Bara för att du själv inte har allt du vill ha betyder det inte att du är olycklig? Det finns högmotiverade behov som verkligen måste tillfredställas och sedan finns det de behov som skulle göra livet bättre men utan dem skulle inte hunden bli olycklig. Du skulle bli gladare om du fick gourmémat serverad varje dag men du blir inte olycklig om du får laga egen husmanskost i stället. Du skulle bli gladare om du fick helkroppsmassage och spa-behandling varje vecka men du blir inte olycklig om du inte får det – så länge det inte är ett högmotiverat behov hos just dig!


Hur skulle din hunds prioriteringslista se ut? Känner du din hund kan du lista ut vilka behov som är högmotiverade och vilka som bara är grädden på moset. Har du inte möjlighet att tillfredställa alla hundens behov så fokusera på de som gör hunden mest nöjd och tillfreds. Samma saker är inte viktigt för alla hundar. För vissa hundar är det ett högmotiverat behov att få vara utomhus och väljer det framför närhet till flocken, medan det för en annan hund är mer motiverat att vara nära ägaren och då hellre ligger i soffan än utomhus ensam.  En hund är mer motiverad av att jaga än att vara med sin flock och för andra är det tvärtom. En hund är mer motiverad av att nosa, spåra och undersöka än att springa, medan en annan hund är mer motiverad av att springa och röra sig än av att undersöka.


Olika raser är avlade för att vara duktig på, och ha behov av olika saker. En labrador kanske hellre hittar saker att bära än springer efter ett rådjur. En blodhund kanske hellre följer ett spår i skogen än leker med de andra hundarna. En vakthund kanske hellre håller koll än att delta i aktiviteterna som de andra hundarna gör. Det är vad den har för behov och vad den känner att den är duktig på vilket man borde ta vara på. För en hund som känner sig bra på något och tycker det är roligt – som får uppmuntran för det – får väldigt bra självförtroende. En hund som däremot får skäll för något den älskar att göra – blir olycklig och tappar självförtroende och självkänsla.


Generellt verkar det som att de högst motiverade behoven för de flesta hundarna är samspel, jakt, nosarbete och egenkontroll. Som sagt, ett högmotiverat behov är viktigare att berika och ju mer renrasig hunden är desto högre är motivationen för den uppgift den avlats för att utföra.


Tips:

Om man inte kan tillfredställa behovet på det naturliga sättet (vilket såklart är bäst) så får man försöka tillfredställa det på andra, tillgjorda sätt. Man kan även dela upp de olika momenten och tillfredställa dem en och en, man behöver inte hitta en berikning som tillfredställer alla, så som det varit i naturen. Men många sorters berikningar berikar flera behov samtidigt, de gäller bara att fundera på det.


Tänk på att:
Variera berikningen och gör den mångsidig, för hunden valfri och tillräcklig. Det är inte meningen att berikningen ska leda till stress mellan individer, eller att den på något sätt ska kunna skada hunden.

Nästa inlägg: Jakt!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vagentillharmoni - 29 januari 2014 22:10

Bonzo, labradorhane på 10 månProblem: drar i kopplet olidligt mycket och studsar och drar mot andra hundarUtvärdering om hundens personlighet och beteende:Bonzo är en lugn och trevlig hund inomhus som inte ställer till med ofog och alltid lyssnar på ...

Av vagentillharmoni - 13 januari 2013 20:28

Detta är endast en introduktion i hur man kan utfodra sin hund. Jag går senare mer ingånde in på VARFÖR man bör fodra naturligt (fördelarna) och varför man inte bör ge torrfoder (nackdelarna). Jag måste även slå hål på myterna om rå mat, många tror a...

Av vagentillharmoni - 5 januari 2013 21:05

(OBS är inte emot torrfoder, men jag anser det inte optimal, näringsriktig föda.  Precis som människor mår bättre av oprocesserad, naturlig föda t ex bär och fisk än av färdigrätter och skrovmål, så mår hunden bättre av oprocesserad, naturlig föda t ...

Av vagentillharmoni - 7 november 2012 11:25


Om vi börjar med ” Båda måste kommunicera på ett sätt som den andra förstår”.   Hunden kan till viss del anpassa sitt språk så att du förstår, om den märker att du svarar om den kommunicerar på ett visst sätt. Exempel: hunden vill ha ...

Av vagentillharmoni - 1 november 2012 13:46


En god kommunikationen mellan hund och människa är en av de viktigaste komponenterna i en bra relation, och det är inte sällan jag stöter på hundar och ägare som saknar denna viktiga del.   Kommunikation handlar om att förmedla budskap mellan var...

Skapa flashcards