Vägen Till Harmoni

Direktlänk till inlägg 17 september 2012

Del 6 Berikning - Socialt Samspel

Av vagentillharmoni - 17 september 2012 09:58


Att tänka på:

Det är mest naturligt för en hund att leva i ett parförhållande. Hunden gör i vilt tillstånd ett partnerval, nåja, tiken väljer, hanarna gör sitt bästa för att bli valda. Sedan lever dessa två tillsammans, parar sig, gräver en lya, bäddar den, föder valpar, vårdar och fostrar dem. Valparna stannar sedan oftast kvar och hjälper till med nästa kull, även om de så småningom drar vidare och söker sig en egen partner. Våra hundar av idag får mycket sällan välja sin partner själva. Har de tur får de leva med en annan hund av motsatt kön, även om de mycket sällan får skaffa familj ihop. Vi människor styr över vilka som ska paras, och kan ibland tom tvinga tikar att para sig mot deras vilja, vilket faktiskt är ett lagbrott! De tikar som får valpar får sällan ha sin hane hos sig, och har inte heller hjälp av andra vuxna hundar att sköta valparna.


Socialt samspel – Behov

  • Flock - Att ha en flock att  tillhöra, känna sig viktig och som en del av någonting
  • Ordning - att ha ordning och harmoni inom flocken (balanserade medlemmar, bli respekterad och respektera andra, känna trygghet och kärlek)
  • Kommunikation - Att umgås med och kommunicera med artfränder (och människor). Umgås på ett positivt sätt och kunna göra sig förstådd och förstå vad de andra menar, bli lyssnad på.
  • Skydd av saker - skyddande av sina egna tillhörigheter (detta är min pinne, mitt ben)
  • Skydd av rättigheter – skyddande av sina egna rättigheter/rangposition
  • Skydda sig själv - göra vad den kan för att överleva! De väljer mellan att slåss, att fly, att undvika/ignorera och att underkasta sig/ge sig.
  • Tillgivenhet - visa tillgivenhet mot andra i flocken och få det själv genom att tvätta, putsa och klia varandra
  • Yngelvård – att ta hand om valpar, tvätta, skydda, mata, uppfostra, underhålla osv. Dräktiga och skendräktiga      tikar behöver få yngelvårdsberikning. Hundar som suger/slickar på gosedjur/kuddar eller liknande behöver också det.
  • Leta efter partner - leta en lämplig hane/tik att para sig med under parningssäsongen.
  • Parning – Flörta, förföra och para. I naturen råder vissa regler om vem som får para sig med vem.
  • Lek – Stämningen är uppsluppen, exalterad och glädjefylld. Valparna och unghundarna leker oftare. De leker i naturen oftast jakt-, kamp- och sociala lekar. Leken avbryts om den går överstyr och blir för våldsam eller vild – av en annan varg i flocken eller av en av dem som ingår i leken. Här ingår alla former av rörelse men i ”okotrollerad” form, dvs. att det inte finns några speciella regler, bara ofokuserad, impulsiv lek.
         
                  

Socialt samspel – Berikning

  • Flock – se till så hunden tvingas vara ensam så lite som möjligt.
  • Ordning – (detta är ett stort ämne där alla har olika filosofier.)Var en bra balanserad ledare med tydliga och konsekventa regler, som samtidigt är ödmjuk och kärleksfull, allt i lagom doser. Flocken bör bråka/tjafsa så lite som möjligt och vara så harmonisk som möjligt, med ömsesidig respekt och tillit för varandra. Hunden ska känna sig trygg med sin flock och som att ni håller ihop, är ett team.
  • Kommunikation – tillåt hunden kommunicera med, och träffa andra, snälla hundar. Ha själv en tydlig kommunikation med hunden som inte bara är en monolog. Det är viktigt att hunden tillåts uttrycka sina känslor och att du lyssnar och svarar när den kommunicerar med dig, samt att du kommunicerar med den på ett sätt som hunden förstår.
  • Skydd av saker – detta är inte något som hunden ska behöva göra på ett intensivt sätt, men att vilja behålla det den har till en viss nivå är helt okej, det bör dock inte övergå i ett aggressivt, possessivt beteende.
  • Skydd av rättigheter – Detta är inte heller något som hunden ska behöva göra. Som ägare får du se till att alla hundar har sina rättigheter ”ifred” och inte behöver hävda sig allt för mycket, då är det obalans i flocken. Dock är det en naturlig del av flocklivet att sätta gränser till varandra om någon går för långt.
  • Skydda sig själv – det enda sättet man kan berika detta på är genom att skydda hunden från faror, men den kommer automatiskt att skydda sig själv på något sätt varje gång minsta form av hot uppstår.
  • Tillgivenhet – visa tillgivenhet till din hund och låt hunden visa det till dig och andra – på ett respektfullt sätt då det är intimt och i varje individs personliga utrymme vilket bör tas hänsyn åt från båda. Hur skulle du känna om du blev tvångskramad/pussad eller om du aldrig blev kramad av någon?
  • Yngelvård – låt hunden träffa valpar och om möjligt uppfostra en själv eller till och med få en egen kull (OBS endast genomtänkt, ansvarsfull avel). Ge skendräktiga och dräktiga möjlighet att gräva lya genom att ge dem en koja, bur med filt eller ett lågt bord med en lång duk och massor av filtar att bädda med. Ge hunden möjlighet till att ta hand om gosedjur och tvätta (och suga på), bära och ta hand om dem (gäller alla hundar, inte bara skendräktiga).
  • Leta efter partner – vill man inte att hunden ska få para sig så är det onödigt att låta den ”hetsa upp sig” genom att låta den leta efter och eventuellt finna en partner som den sedan inte får para sig med. Annars är det genom att låta den lukta/slicka på motsatta könets markeringar, träffa själva hunden och låta den ”undersöka” den.
  • Parning – Detta är inte heller ett behov som vanligen tillfredställs. Men vill du att hunden ska få para sig så finns det bara ett sätt…  Ett annat sätt, om hunden har stark drift till parning men inte får para sig, är att helt enkelt ta bort behovet genom kastrering vilket kan vara snällare än att hunden går runt och är sexuellt frustrerad hela sitt liv.
  • Lek – tillfredställ lek-behovet genom att helt enkelt leka med hunden samt att gärna låta den leka med andra hundar också. (men glöm inte bort att själv leka med den, det är också väldigt viktigt att den får leka med dig!). De leker i naturen oftast jakt-, kamp- och sociala lekar. Ett exempel kan vara att kasta frisbee eller boll, ha dragkamp eller jaga varandra. Det enda kravet är att det inte ska finnas några krav och alla ska vara glada. Dock måste man såklart sätta gränser om leken går över styr och blir alldeles för vild eller våldsam.
     
    Bara två delar kvar!: Individen och Miljön!
     
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vagentillharmoni - 29 januari 2014 22:10

Bonzo, labradorhane på 10 månProblem: drar i kopplet olidligt mycket och studsar och drar mot andra hundarUtvärdering om hundens personlighet och beteende:Bonzo är en lugn och trevlig hund inomhus som inte ställer till med ofog och alltid lyssnar på ...

Av vagentillharmoni - 13 januari 2013 20:28

Detta är endast en introduktion i hur man kan utfodra sin hund. Jag går senare mer ingånde in på VARFÖR man bör fodra naturligt (fördelarna) och varför man inte bör ge torrfoder (nackdelarna). Jag måste även slå hål på myterna om rå mat, många tror a...

Av vagentillharmoni - 5 januari 2013 21:05

(OBS är inte emot torrfoder, men jag anser det inte optimal, näringsriktig föda.  Precis som människor mår bättre av oprocesserad, naturlig föda t ex bär och fisk än av färdigrätter och skrovmål, så mår hunden bättre av oprocesserad, naturlig föda t ...

Av vagentillharmoni - 7 november 2012 11:25


Om vi börjar med ” Båda måste kommunicera på ett sätt som den andra förstår”.   Hunden kan till viss del anpassa sitt språk så att du förstår, om den märker att du svarar om den kommunicerar på ett visst sätt. Exempel: hunden vill ha ...

Av vagentillharmoni - 1 november 2012 13:46


En god kommunikationen mellan hund och människa är en av de viktigaste komponenterna i en bra relation, och det är inte sällan jag stöter på hundar och ägare som saknar denna viktiga del.   Kommunikation handlar om att förmedla budskap mellan var...

Ovido - Quiz & Flashcards