Vägen Till Harmoni

Alla inlägg den 20 september 2012

Av vagentillharmoni - 20 september 2012 10:38

Har du missat berikningsserien så har du del 1 här: http://vagentillharmoni.bloggplatsen.se/2012/09/03/8570328-berikning-en-lyckligare-hund/

Individen - Behov

  • Kroppsvård – tvätta och rengöra sig själv
  • Rulla sig – Vissa har stort behov av att rulla sig. Att gnida sig mot gräset är även ett naturligt beteende. Ofta rullar de sig i en lukt som de vill ha på sig, tyvärr är det allt för ofta avföring eller ett dött djur… De kan rulla sig för att det kliar eller för att det är varmt.
  • Kroppsliga Behov – för att kunna överleva har kroppen vissa behov, t ex andas, äta, dricka, bajsa, kissa, svettas, skydd mot elementen, inte vara allvarligt skadad/sjuk, må bra fysiskt och psykiskt (genom att få sina behov tillfredställda).
  • Självkontroll – I det vilda är visserligen vargen som ingår i en flock bunden av vissa sociala regler, men den är också mycket fri. Den kan ta egna beslut, välja om den vill ligga i lyan eller ute, om den vill gå ner till vattenhålet och dricka, eller inte osv. Den har många valmöjligheter. Om den vill kan den faktiskt även lämna flocken. Att den är i flocken beror på att den vill det, den väljer det – inte pga. att den är tvingad eller fast. Trivs den inte i flocken så går den sin väg och ingen stoppar den – valet är fritt. Trivs inte hunden i sin flock, får den leva olycklig i alla sina dagar. Det är vanligt att familjehunden har väldigt få valmöjligheter.

 
Vilda tyckte att det var för varmt och ville svalka av sig... nöjd blev hon i alla fall...


Individen – Berikning

  • Kroppsvård  – detta fixar hunden själv.
  • Rulla sig – Utomhus löser man det med tillgång till en sandlåda eller annat ställe att rulla sig, inomhus kan en grov hallmatta ge samma funktion.
  • Kroppsliga Behov – se till att hunden får sina kroppsliga behov tillfredställda. Jag har aldrig hört om en hund som berövats av det primära behovet av att få andas, men jag har hört om hundar som svettats och frusit ihjäl, dött av svält eller törst eller pga allvarlig skada eller sjukdom. Ta hunden till veterinären om du misstänker sjukdom eller skada och se till att den mår bra. Mata och vattna varje dag i rätt mängd. Se till att det inte är för varmt - t ex i bilen! Och se till att hunden har skydd om det är väldigt kallt (t ex en hundkoja eller ett varmt täcke). Men jag har även, många gånger, hört talas om hundar som blivit fysiskt sjuka pga. av att de är olyckliga (inte blir berikade) Kroppen och själen hör ihop!
  • Självkontroll – Tillfredställ detta genom att låta hunden ta så många beslut själv som möjligt – utan att det blir någonting negativt utav det! Du är fortfarande ledaren och måste ta de viktiga besluten, men hunden bör inte vara en robot som inte får ta egna initiativ/beslut om sitt liv. Inom hundpsykologin (även på häst) kan man använda sig av "metoder" som går ut på att få djuret att VILJA göra det man vill att den ska göra, men den har ett fritt val. Dock gör man så att de andra alternativen verkar jobbiga eller svåra, och då väljer hunden "din" väg, för det tjänar den på. Då har den ansvar över sitt eget liv och beteende och känner sig inte tvingad eller som ett ”offer”.

Sista delen nästa gång - Miljö!

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards