Vägen Till Harmoni

Alla inlägg den 12 september 2012

Av vagentillharmoni - 12 september 2012 21:03

Berikning handlar om hur man kan tillfredställa en hunds naturliga behov på ett naturlikt sätt för en lycklig hund som känner sig tillfreds med livet. Det både botar och förebygger problem. Har du missat berikningsserien hittar du del 1 här: http://vagentillharmoni.bloggplatsen.se/2012/09/03/8570328-berikning-en-lyckligare-hund/


Vila - Behov

  • Hitta en sovplats - efter sina behov (trygghet, värme, kyla, mjukt, fast, en grop, en grotta, på öppen plats, på en upphöjd plats, på en utsiktsplats osv.)
  • Skapa en sovplats – sovplatsen kan behöva skapas. Exempel: gräva en lya eller en grop, bädda/boa osv.
  • Kropsskontakt - vissa hundar har mer behov än andra av kroppskontakt när de vilar/sover
  • Sova - Hundar behöver 12-18 timmar sömn per dygn beroende på individen. Det är viktigt att din hund inte får      för lite sömn, kanske pga stress/oförmåga att koppla av.
  • Power-naps - Ofta tar hundar/vargar ”power-naps” på ca 10 min och vaknar sedan, kanske byter sovplats, kollar läget, och somnar sedan om igen, det är naturligt att göra så i naturen. "Ta en tupplur när du har möjlighet för det är inte säkert att du kan sova senare om ett hot kommer." Hundarna har dock redan från uppväxt lärt sig att varje natt har de möjlighet att sova, när människorna sover, och inget dåligt händer. Då vet den att den har möjlighet att sova på natten och dessutom att den INTE har möjlighet till aktivitet på natten – då står allting stilla. (Då kanske den väljer att ta ut sin energi på dagen i stället, vilket är logiskt.)
  • Återhämtning - Efter aktivitet återhämtar de sig och vid långa vandringar stannar de och pausar om det blir för tungt.

              


Vila - Berikning

Hundar som snurrar runt innan de lägger sig, krafsar och bäddar även om de ska lägga sig i en

korg, eller gärna kryper in under saker när de ska sova har behov av Viloberikning, likaså stressade hundar som inte kan somna.

  • Hitta en sovplats – ge hunden olika sovplats-alternativ så den kan välja det som passar. Man ser ganska fort vad hunden föredrar. Ligger den alltid som en liten boll så vill den säkert ha en lite trängre sovplats där den kan kura ihop sig. Ligger den alltid utsträckt? Då kanske den vill ha en större sovplats med mycket utrymme. Ligger den helst i soffan vill den kanske ha en upphöjd sovplats. Kanske vill den ha en plats med utsikt över ytterdörren eller där du är? Prova dig fram vad din hund mest tycker om, eller ge den flera alternativ.
  • Skapa en sovplats – ge hunden möjlighet till att bädda, gräva och boa. Några filtar i bädden kan göra mycket.
  • Kropsskontakt - ge hunden möjlighet till att sova bredvid någon annan, vare sig det är en människa, en hund eller ett annat djur! (den andra måste såklart också vilja ha kroppskontakt)
  • Sova – Sover din hund för lite, försök komma fram till varför den inte kan sova/koppla av. Är det för att du själv är igång hela dagen? Ta en paus och se till att hunden får vila, kanske måste du vara i samma rum och slappna av tillsammans med hunden. Har den ont? (lindra smärtan) Har den fått för lite utlopp för sin energi och är för energisk för att sova? (aktivera)  Mår den dåligt på något sätt? Kan den inte sova i hundgården medan du är på jobbet? (Se till att den får komma in och sova efter jobbet/ensamhetsträna) Hundar som sover inomhus kanske inte somnar förrän den sista människan i hushållet lägger sig, och troligen vaknar de när den första går upp. Har den så mycket separationsångest när du är borta att den inte kan sova? (ensamhetsträna) Drar du med den på en massa aktiviteter hela dagarna? (ta det lugnare) Är det för mycket oväsen i miljön runt omkring hunden? (ta bort den därifrån) Fundera på vad det kan vara och försök ändra på det!
  • Power-naps – Det är viktigt att tidigt i livet passivitetsträna hunden till att klara av att koppla av i människans stressiga samhälle. På så sätt kan hunden ta sig en tupplur när den vill (förutom när den ska arbeta såklart).
  • Återhämtning - Efter och mellan hårda träningspass är det viktigt att hunden får möjlighet att vila och återhämta sig samt att den inte tvingas till att jobba hårdare än den har kapacitet till.

Nästa del - Socialt Samspel!

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards