Vägen Till Harmoni

Direktlänk till inlägg 3 september 2012

Del 2 Berikning - Jakt

Av vagentillharmoni - 3 september 2012 15:47

Jag vill bara börja med att säga att denna behovsanalys och berikning utgår från att hundar härstammar från vargen och har många av deras ursprungliga behov och instinkter kvar. Jag vet att hundarna inte ÄR SOM vargarna (de är tamare, mildare och avlade för att tycka om människor och leva med oss osv), men anser att de har praktiskt taget samma behov fortfarande. Om du inte håller med om denna filosofi så håller du troligen inte med om resten.

Kom ihåg: Det är inte säkert att DIN hund har alla dessa behov, eller att de är högmotiverade, så bli inte rädd ;)

Jakt - Hundens jaktbehov

  • Kommunikation & Samarbete - flocken samlas inför jakten som initieras av ledaren. De samarbetar under hela jakten för det gemensamma målet.
  • Nosarbete - nosa, söka, spåra, undersöka. De använder nosen för att leta och lokalisera byten, stora som små.
  • Spaning - hålla uppsikt. De använder synen för att spana efter rörelser och när bytet flyr använder de      synen för att lokalisera bytet. Är det en flock med bytesdjur spanar de ut den svagaste, det lättaste bytet och siktar på den. De är även uppmärksamma på signaler från de andra i sin flock.
  • Infångande – försöka överlista bytet, försöka skada bytet utan att skada sig själv, fånga bytet, samarbeta med flocken och vara lyhörd för deras signaler
  • Dödande - hugga, slita, riva, hålla fast.
  • Rörelse - alla sorters rörelse ingår: gå, trava, galoppera, smyga, hoppa, klättra, kanske krypa. Men      gemensamt är att alla är i fokuserad form – de har ett jobb, en uppgift och är 100% fokuserade på ovh motiverade för det.
  • Grävande – en sorts jakt är grävande efter underjordiska byten t ex sorkar.
  • Varje dag - De ger sig ut på jakt varje dag, förutom om de ätit väldigt mycket dagen innan och behöver vila på maten.
  • Arbeta för maten - Det är inpräntat i hundens DNA att arbeta för sin mat, den förväntar sig aldrig att få det gratis och det vill den inte heller.
  • Rasspecifika jaktbehov – Vissa raser är speciellt avlade för att jaga på specifika sätt. Exempel är att      ställa vilt, skälla på vilt, duck-tolling, boskapsvallning i olika former (nafsa, skälla, stirra osv), få ut djur ur gryt, skrämma upp fåglar, apportera döda djur, spåra fram djur, och i vissa länder även avliva djur.

       

Jakt - berikning av behoven

Alla hundar behöver jaktberikning. Det gäller bara att räkna ut vilken typ av berikning som passar din ras och den individuella hunden.

  • Kommunikation & Samarbete – tillfredställ detta genom att samarbeta i olika övningar genom kommunikation.
  • Nosarbete – allt som involverar att hunden använder nosen för att hjälpa den med en uppgift. Exempel är uppletande, kan vara vad som helst, ett föremål, mat eller en speciell lukt som man lärt hunden att söka. Spår och sök är även nosarbete. En enkel sak som alla kan göra utan tidigare träning är att hunden får söka mat, vilket alla naturligt vill hitta. Man kan även leka kurragömma så att hunden får söka familjen (göm dig väl så att den inte kan se dig – den ska nosa efter dig!). Detta är de flesta motiverade till utan träning.  De flesta hundar klarar även att gå spår efter mat eller en i sin flock. Man drar en matbit i ett spår som hunden ska följa och i slutet är maten. Man går en bit rakt in i skogen medan någon håller din hund, sedan får den andra personen gå med hunden medan den spårar upp dig och får beröm när den hittar dig. Det finns såklart olika varianter på detta! Använd fantasin!
  • Spaning – Detta tillfredställs när hunden får använda synen för att lokalisera ett byte. Det gör den när den jagar något, t ex en boll. Man kan även be hunden stanna, kasta föremålet och sedan be den ta den. På så sätt fick hunden lokalisera ”bytet” med ögonen och när den sedan hämtar föremålet så använder den ögonen, för den minns var den hamnade.
  • Infångande – detta kan man tillfredställa med den klassiska övningen ”kasta boll” t ex. Det handlar om att ett föremål ska röra på sig (fly) och hunden ska fånga det. Eftersom det bör vara ett ”jobb” (som jakten är i naturen) så rekommenderar jag att man gör en seriös aktivitet av det och inte en sorts svamlig lek. Man kan träna apport. Detta kräver koncentration, fokus och samarbete, vilket en riktig jakt skulle ha gjort.
  • Dödande – detta tillfredställs med pipleksaker som går sönder (så den dör) samt boomerball/pilatespoll/fotboll/annat liknande. Vissa hundar dödar sina leksaker genom att skaka dem och  riva dem i bitar (låt dem göra det).
  • Rörelse – tillfredställ detta behov genom att låta hunden röra på sig! Kom ihåg att det ska vara      fokuserad, målinriktad rörelse. Hunden är ute och rör på sig för att den har en uppgift, inte för att springa runt, ”läsa tidningen” osv. Det är en viktig ”läxa” som hunden bör lära sig, helst från början. Det finns      fokuserad rörelse där man måste vara mentalt närvarande och koncentrera sig, och så finns det mer uppsluppen rörelse, ex när de kollar reviret, leker och bara strosar runt. Exempel: springa bredvid cykel, jogga, promenader men också jaktrelaterade aktiviteter som viltspår/spår, praktisk jakt, uppletande av föremål, kasta frisbee osv. All rörelse med en uppgift alltså! Låt fantasin flöda! Det man kan tänka på är att variera det så att hunden får skritta, trava, galoppera på varierande underlag i varierande miljöer vilket är vad den skulle gjort i naturen – men främst håller de till på mjuka underlag som blåbärsris, gräs och mossa. Det är inte optimalt att alltid röra sig på hårda underlag, eller åt andra hållet – alltid i väldigt mjuka t ex sand. Rörelsen ska förutom fokuserad vara så fri som möjligt. I naturen finns inga koppel, täcken osv. (använd det om det är nödvändigt för just den hunden såklart). Hunden ska även kunna kommunicera till dig om den tycker det är för tungt, tråkigt eller svårt, och då bör du såklart lyssna. Polarhundarna har ofta stora behov av att trava, vinthundar av att galoppera, vallhundar av att smyga. Ge möjlighet för hunden att balansera på liggande träd, hoppa upp på bänkar och stenar. Agility är även en bra berikning till rörelsebehovet. OBS ska du fysträna hunden är det viktigt att göra det rätt så den inte överanstränger sig, ta hjälp av böcker eller en professionell.
  • Grävande – man kan ha ett särskilt ställe på tomten där hunden tillåts att gräva, om den inte får gräva      fritt, såklart. Ett annat sätt är att gå ut i naturen och låta/uppmuntra hunden att gräva där. Man kan gömma saker under marken eller i hålor, mat eller leksaker. Det kan bli en sorts jaktlek, som apport fast med nedgrävt föremål eller så kan den markera när den grävt fram föremålet – använd fantasin!
  • Varje dag – se till att ge hunden utlopp för sitt behov för daglig jakt i någon form (och det finns många      former så det behöver inte bli enformigt)
  • Arbeta för maten – tillfredställ detta behov genom att se till att hunden får ha ett arbete, ett ”jobb” så att den känner att den har förtjänat maten.Ett arbete kan vara alla möjliga saker, det bästa är om man väljer ett jobb åt sin hund som den tycker om att göra. Ett jobb får hunden att känna sig behövd och viktig, och som att den arbetar för sin egen och flockens välmående. Exempel på jobb: träna en speciell sport, tjänstehund, bära klövjeväska, utföra olika uppgifter t ex tricks, gå långa promenader (hunden tror att promenaderna har ett speciellt syfte). Det som känns meningsfullt för hunden, är det. Den ska arbeta först, få sin mat efteråt.
  • Kom ihåg – att variera berikningen men samtidigt se efter hundens individuella behov. I teorin vore det      såklart bäst att ha en varierande berikning t ex blodspår ena dagen, apportering andra dagen, gräva i skogen tredje dagen och springa bredvid cykeln fjärde. Men om din hund tydligt visar att han inte uppskattar någon annan jaktaktivitet än cykling och kasta frisbee – håll dig till det. Tycker inte hunden att den blir berikad så blir den inte det och tvärt om. Du behöver inte tänka ”ja men, om vi bara kastar frisbee och cyklar så blir den ju inte berikad inom nosarbete, grävande och dödande!” Det är hunden som avgör. Den känner sig berikad och får utlopp för sitt jaktbehov av att kasta frisbee med dig, däremot är den inte alls intresserad av blodspår. Dess behov av jagande och infångande är antingen mer      högmotiverat än dess behov av att spåra/leta, eller så får den utlopp för sitt nos-behov när den letar maten du gömt eller ”läser tidningen”. Har du en hund som är intresserad av allt och som kanske är ganska krävande så kan du variera berikningen mycket mer eller hitta en aktivitet som tillfredställer alla dess behov.
  • Rasspecifika jaktbehov – läs på om din ras specifika jaktsätt och om hur du kan berika detta.

Aktiviteter som tillfredställer flera av dessa behov:

  1. Riktig jakt
  2. Uppletande/Apportering av föremål
  3. Viltspår/spår/sök
  4. Dragträning
  5. Jaktsimulatorer (som hundkapp och lure-coursing)
  6. Vallning
  7. Agillity
  8. Flyball och mycket mera!

(om du bryter ner en aktivitet i de olika delarna den innehåller så kan du räkna ut hur hunden bli berikad av varje aktivitet) Exempel: Viltspår: nosarbete, samarbete, rörelse, infångande, (föda).

 
Nästa del: Föda!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vagentillharmoni - 29 januari 2014 22:10

Bonzo, labradorhane på 10 månProblem: drar i kopplet olidligt mycket och studsar och drar mot andra hundarUtvärdering om hundens personlighet och beteende:Bonzo är en lugn och trevlig hund inomhus som inte ställer till med ofog och alltid lyssnar på ...

Av vagentillharmoni - 13 januari 2013 20:28

Detta är endast en introduktion i hur man kan utfodra sin hund. Jag går senare mer ingånde in på VARFÖR man bör fodra naturligt (fördelarna) och varför man inte bör ge torrfoder (nackdelarna). Jag måste även slå hål på myterna om rå mat, många tror a...

Av vagentillharmoni - 5 januari 2013 21:05

(OBS är inte emot torrfoder, men jag anser det inte optimal, näringsriktig föda.  Precis som människor mår bättre av oprocesserad, naturlig föda t ex bär och fisk än av färdigrätter och skrovmål, så mår hunden bättre av oprocesserad, naturlig föda t ...

Av vagentillharmoni - 7 november 2012 11:25


Om vi börjar med ” Båda måste kommunicera på ett sätt som den andra förstår”.   Hunden kan till viss del anpassa sitt språk så att du förstår, om den märker att du svarar om den kommunicerar på ett visst sätt. Exempel: hunden vill ha ...

Av vagentillharmoni - 1 november 2012 13:46


En god kommunikationen mellan hund och människa är en av de viktigaste komponenterna i en bra relation, och det är inte sällan jag stöter på hundar och ägare som saknar denna viktiga del.   Kommunikation handlar om att förmedla budskap mellan var...

Ovido - Quiz & Flashcards