Vägen Till Harmoni

Direktlänk till inlägg 3 september 2012

Del 4 Berikning - Revir

Av vagentillharmoni - 3 september 2012 15:53

Revir - Behov

  • Rörelse – de patrullerar sitt revir varje dag. Detta är också all slags rörelse men behöver inte gå fort      utan kan gå i en lugnare takt. De har ofta speciella stigar som de väljer för att kolla revirgränsen.
  • Nosarbete - de nosar och undersöker om det kommit till någon ny lukt. Det handlar om kommunikation genom dofter. Har det gått något djur här? Vad finns det för djur i närheten? Vad är det för djur (art, ålder, kön, tillstånd osv). Något som hundar gör som inte händer en varg så ofta är att lukta på okända hundars kiss. I naturen skulle detta bara ske om en varg inte har en flock eller inte har ett revir och letar nytt. Har de redan en flock och ett revir känner de sig hotade om de känner en utomstående vargs kissdoft, eftersom det är något ovanligt. Våra hundar växer (oftast) upp med att känna okända hundars      dofter varje dag. Det är som att en massa olika hundar, som inte tillhör samma flock – har samma revir. Så blir det när de bor med människor. Det är inte heller så vanligt att vargar går långt utanför sitt revir, som hundarna gör. Tänk dig en varg som blev intagen som sällskapshund, den skulle bli väldigt förvirrad. Tillhör alla samma flock eller revir eller är alla hundar ett hot eller vad?! Hundarna lär sig att acceptera detta från valpålder, det är ”normalt” för dem. De vill mest lukta vem som gått där, om någon är sexuellt tillgänglig osv.
  • Markering - kissar, bajsa, krafsa. De lämnar doftsignaler som markering för att detta revir är upptaget av dem. De lämnar även information om sig själv (kön, ålder, rang, vad de ätit osv.) Okastrerade hundar lämnar "annons" om att de är tillgängliga ifall någon är intresserad.
  • Yla – Hela flocken ylar tillsammans. Det är en akustisk signal till andra flockar om hur stora och starka de är, hur många de är samt var de har sitt revir. Andra flockar kan svara. Känslan av att ha fiender gör att flocken vill hålla ihop och vara ett team, vilket minskar bråk inom flocken. De måste hålla ihop om de      vill överleva och ha kvar sitt revir, de har alla en gemensam uppgift.
  • Uppsikt - med alla sina sinnen.
  • Vakt & Försvar - De vaktar och beskyddar sitt revir och sin flock om det är nödvändigt, främst mot andra vargar. Det kan resultera i slagsmål där man får kämpa tills någon ger sig och därmed tar över reviret. De kan även behöva försvara flocken mot ensamma vargar som vill ansluta sig till flocken (testa om vargen är värdig eller köra bort den) eller ta över ledarpositionen (då blir det slagsmål mellan ledaren och den nye). Den som förlorar måste mest troligt hitta en ny flock, eller hamnar lägst ner i rangen och får ”börja om”.
  • Lyan - Runt lyan håller "larm-vargarna" uppsikt och larmar "beskyddar-vargarna" om de ser ett hot.      Beskyddaren undersöker och har som uppgift att vara body-guard för flocken. (Det är inte ledaren som står mellan hotet och flocken.) Ledaren tar sedan beslutet.

        

        

(det var nästan omöljligt att hitta bilder på vargar som tydligt vaktar, jag tror att det är för att hundar är med expressiva än vargar, vargarna hotar med mindre signaler för de får respons på det, alla är känsliga och lyssnar på varandra. Hundarna får oftast ingen respons så de måste "skrika" ut hoten medan vargarna kan "prata vanligt". Anledningen till att de inte får respons är för att hundar sällan är väl socialiserade och bra på att kommunicera, plus att människor är dåliga på att läsa/svara sin hund. Frustration och massa lagrad energi hjälper inte heller direkt att dämpa signalerna.)

Revir - Berikning

  • Rörelse – tillfredställ detta genom att helt enkelt gå runt reviret/området. Rörelsen är mer fri nu än      den är vid jakten men är ändå fokuserad på att undersöka reviret.
  • Nosarbete – detta kan som under kategorin ”jakt” tillfredställas på olika sätt men nu handlar det främst om att nosa efter spår av andra hundar, inte spår av ”mat”. Låt hunden ”läsa tidningen” och undersöka reviret/omgivningen. Har hunden stannat vid en intressant fläck – låt den lukta färdigt.
  • Markering – låt hunden markera sitt revir/omgivning med sin lukt.
  • Yla – Ylningen har fallit bort när de domesticerades. Visst finns det raser som mer eller mindre ylar men de är inte uppväxta med ritualen att yla tillsammans. Eftersom ylning i naturen bl.a fungerar som en ”inkallning” (samla flocken) så kan man utnyttja det om man vill. Det svarar hundarna oftast naturligt på. Vargflocken har naturligt en annan sammanhållning än vad hund-människoflocken har eftersom att vargflocken dör/far illa om de inte håller ihop och samarbetar. Det kan såklart hända människa-hundflocken också men oftast låter man inte hunden välja själv "stick du om du vill men du kommer bli utsatt för fara" utan man hindrar dem från att välja "påtvingar dem att vara med oss". Vargarna har ett fritt val. I ett optimalt läge skulle hunden kunna välja själv.
  • Uppsikt – Hindra inte hunden från att hålla uppsikt. Vill den sitta vid fönstret och hålla koll, ligga på      altanen eller i hundgården och kolla, så låt den. Man kan även låta dem titta på saker när man är ute och går – vissa drar undan eller korrigerar hunden när den tittar/undersöker med synen. Vill den ha uppsikt över reviret eller flocken främst? Tvinga den inte vara bortstängd från flocken om den hellre har uppsikt över den, den kan bli mycket stressad.
  • Vakt & Försvar – Vakt är en sak, som kan vara nog så frustrerade/otrevligt för de som inte vill att sin hund vaktar. Men försvar är inget en hund bör behöva praktisera. Hunden går i försvar när den känner sig hotad, vilket den inte ska behöva göra i ett optimalt läge. Skulle en inbrottstjuv komma är det ju en annan sak än om farmor kommer och hälsar på och hunden går i försvar. Vakt kan ju se ut på olika sätt. Så länge hunden upplever att den vaktar så blir den berikad, även om den endast tillåts göra det på ett sätt som inte stör dig. Ett exempel är att lära hunden att det är ok att den skäller 1-2 gånger, sedan ska den gå till sin bädd, eller att den på något annat sätt ska markera för dig att den upptäckt ett potentiellt hot. Det behöver inte vara galet, intensivt skällande och morrande i 20min. Man kan forma vaktbeteendet så att både du och hunden mår bra av det.
  • Lyan – Se ovan. Hunden tror inte automatiskt att den är ledare för att den vaktar. Den anser bara helt      enkelt att det är dess jobb/uppgift. Vanligen pga att ingen annan tagit den uppgiften eller pga att hunden har en stark drift till vakt.  I naturen är det som sagt naturligt att en varg larmar, en vaktar och en beslutar. Du kan själv välja vilken eller vilka uppgifter du vill ha och har hunden behov av att vakta är det viktigt att den ser att åtminstone NÅGON har ansvar för dessa delar. T ex kan du låta hunden larma och själv stå för ”vakt” och beslut. Eftersom hundarna föds med naturlig fallenhet för en speciell rang och arbetsuppgift så är det såklart svårare att lära en ”vakthund” att bara larma och en ”larmhund” att vakta, eller att inte larma alls. 

Aktiviteter som tillfredställer flera av dessa behov:

    1. Ta  en ”helt vanligt promenad” runt kvarteret/tomtgränserna och låt hunden vara ”fri” och gå och nosa, markera och titta
    2. Att låta hunden gå fritt på tomten/inom ett inhägnat område ute och bevaka
    3. Att låta hunden vakta huset/flocken i övrigt
    4. Bevakning- och skyddsträning
    5. Skvallerträning

OBS! Jag menar inte på något sätt att man ska uppmunktra någon form av aggression eller obalanserat beteende. Det är stor skillnad på om hunden vaktar för att den vill döda den som kommer eller för att den vill göra dig uppmärksam. Ska man tillåta att hunden vaktar ska den kunna göra det på ett balanserat, stabilt sätt och du ska kunna ha en så bra kommunikation med den att den kan avbryta vaktbeteendet direkt du ger signal, (låta dig ta beslutet). Det är inte lämpligt att låta hunden ta beslutet, att låta den bestämma över situationen, då det väldigt lätt spårar ur. Hunden behöver riktlinjer i sin vakt. Det kan vara en god idé att ta hjälp av en kunnig om man vill lära hunden vakta på ett stabilt sätt (och om man vill få den att sluta helt).

En fråga du kan fråga dig själv: Vilken av följande delar av revirbeteendet har min hund?

1. Larm - hunden skäller när den uppfattar ett ljud/rörelse som kan betyda att någon kommer

2. Vakt - hunden biffar upp sig och springer mot "hotet" och skäller och låter hotfull

3. Beslutstagande - Hunden struntar i dina försök till att få den att sluta vakta (efter att du har tagit beslutet att det inte var någon fara). Detta kan även bero på dålig kommunikation mellan er två.

Nästa del - Vila!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vagentillharmoni - 29 januari 2014 22:10

Bonzo, labradorhane på 10 månProblem: drar i kopplet olidligt mycket och studsar och drar mot andra hundarUtvärdering om hundens personlighet och beteende:Bonzo är en lugn och trevlig hund inomhus som inte ställer till med ofog och alltid lyssnar på ...

Av vagentillharmoni - 13 januari 2013 20:28

Detta är endast en introduktion i hur man kan utfodra sin hund. Jag går senare mer ingånde in på VARFÖR man bör fodra naturligt (fördelarna) och varför man inte bör ge torrfoder (nackdelarna). Jag måste även slå hål på myterna om rå mat, många tror a...

Av vagentillharmoni - 5 januari 2013 21:05

(OBS är inte emot torrfoder, men jag anser det inte optimal, näringsriktig föda.  Precis som människor mår bättre av oprocesserad, naturlig föda t ex bär och fisk än av färdigrätter och skrovmål, så mår hunden bättre av oprocesserad, naturlig föda t ...

Av vagentillharmoni - 7 november 2012 11:25


Om vi börjar med ” Båda måste kommunicera på ett sätt som den andra förstår”.   Hunden kan till viss del anpassa sitt språk så att du förstår, om den märker att du svarar om den kommunicerar på ett visst sätt. Exempel: hunden vill ha ...

Av vagentillharmoni - 1 november 2012 13:46


En god kommunikationen mellan hund och människa är en av de viktigaste komponenterna i en bra relation, och det är inte sällan jag stöter på hundar och ägare som saknar denna viktiga del.   Kommunikation handlar om att förmedla budskap mellan var...

Ovido - Quiz & Flashcards