Vägen Till Harmoni

Direktlänk till inlägg 3 september 2012

Personligt Ledarskap

Av vagentillharmoni - 3 september 2012 15:57

Personligt Ledarskap är en viktig grundsten i hur jag vill arbeta med hundar.


Man kan ta sig en funderare och klura på vad det är man behöver träna mer på/bli bättre på. Jag behöver förstärka mitt mod och mitt tålamod främst, men alla gör ju misstag ibland och ibland är man helt enkelt en mer eller mindre dålig ledare. Skillnaden är mellan dem som reflekterar över det och tar sitt ansvar och gör något åt det – och de som ignorerar det/förnekar det.


Personligt Ledarskap

Att vara en bra ledare för vad som helst (ett djur, en människa, en grupp osv) handlar, enligt mig, om 7 grundstenar. Målet är att ha en relation där man har tillit och respekt för varandra, båda känner sig trygga, omtyckta och värdefulla (även när ens dåliga sidor visar sig). Den man leder mår bättre och bättre och får mer och mer självförtroende/självkänsla (och inte tvärtom!). Eftersom man ska LEDA den andra individen så bör man ju vara det goda exemplet. Du ska vara någon som man vill följa.

1. Inre Trygghet

Man utstrålar självsäkerhet, lugn, kärlek, tillit och framförallt positivitet. Man är rättvis, trevlig, ödmjuk och öppen (man tror inte att man är bäst i världen och alltid har rätt, är öppen för förslag och åsikter, och har inte sin stolthet i vägen för att kunna ändra sig när man märker att det inte fungerar eller att säga ”jag vet inte”). Man är trygg i sig själv och har bra självkänsla och självförtroende.

2. Tålamod

Man har oändligt tålamod helt enkelt. Man tappar aldrig tålamodet och blir stressad, otålig, frustrerad eller arg, utan behåller lugnet och förståndet.

3. Hänsyn & Respekt

Man visar hänsyn, förståelse och respekt till de man leder. Man lär känna de man leder och tar hänsyn till hur de känner och mår och lyssnar på vad de har att säga. Man har insikt om och förståelse för att alla inte tycker, tänker, gör och fungerar som en själv. Alla är olika och har olika förutsättningar och liv. Man behandlar alla individuellt och begär inte att olika individer ska nå samma mål och på samma sätt. Man respekterar deras egen personlighet och deras individuella behov (och artens behov och tankesätt om det är ett djur).

4. Reflektion

Man tar sig tid till reflektion. Man funderar över hur man ska ta sig förbi hinder och om man bör förändra något i sitt ledarskap. Man reflekterar över hur ens ledarskap fungerar och hur man själv känner sig. Är det något man bör träna extra på (t ex tålamod) eller var du inte en så bra ledare idag pga att du hade en dålig dag och självkänslan inte låg på topp? Hade du sovit dåligt på natten pga huvudvärk, var trött på dagen och därför tappade tålamodet? Bet hunden för att den var frustrerad eller för att den hade ont i ryggen? Var det mitt fel att det den jag leder misslyckades? Var jag en dålig ledare?

5. Motivation

Är du inte motiverande kommer ingen att följa dig. Är du peppande, positiv, konsekvent, uppmuntrande och går in med attityden ”det här kommer du definitivt att klara!” så är du rätt motiverande! Hur mycket av er relation består av kritik? För mycket kritik i förhållande till uppmuntran gör att de man leder tappar motivationen och självförtroendet.

6. Mod

En bra ledare vågar göra misstag. Man vågar ta beslut, även om det kanske blir fel. Man vågar chansa, ta risker och göra misstag. Man går inte under om det visar sig gå dåligt, för man har en välutvecklad självkänsla som säger att man kan göra fel men aldrig vara fel. En bra ledare har mod att stå upp för sig själv och sina åsikter och värderingar. Man har mod att sätta gränser, vara konsekvent och fullfölja vad man säger. Man har mod att gå den väg man vill gå, även om man blir ifrågasatt och kritiserad. Man har mod att kämpa för det man tror på.

7. Eget Ansvar

Att ta eget ansvar handlar om att ta ansvar för hur man känner sig, för vad man gör och för var man hamnat och inte skylla det på andra. Genom att ta ansvar för hur man känner sig och mår så låter man sig inte tryckas ner av andra eller på andra sätt påverkas negativt av andra. Du väljer om du vill känna dig kränkt, du väljer om du vill skylla på någon annan för ditt elände, du väljer om du vill ta åt dig av andras nedsättande attityd eller inte. Det är ditt eget ansvar. Ta ansvar för dina egna handlingar. Gjorde du något dåligt? Skyll inte ifrån dig och kom inte med ursäkter. Skyller man ifrån sig har man ingen anledning att ändra sitt beteende – för ”det var ju inte jag!”. En bra ledare inser, erkänner och lär sig av misstaget – sedan släpper man det och går vidare, en erfarenhet rikare. Släpp offertänkandet och ta ditt ansvar. Känns någonting dåligt? – Ändra på det! Är du inte nöjd? – Ändra! Du är ansvarig för att skapa din egen lycka, det är bara du som kan det.


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vagentillharmoni - 29 januari 2014 22:10

Bonzo, labradorhane på 10 månProblem: drar i kopplet olidligt mycket och studsar och drar mot andra hundarUtvärdering om hundens personlighet och beteende:Bonzo är en lugn och trevlig hund inomhus som inte ställer till med ofog och alltid lyssnar på ...

Av vagentillharmoni - 13 januari 2013 20:28

Detta är endast en introduktion i hur man kan utfodra sin hund. Jag går senare mer ingånde in på VARFÖR man bör fodra naturligt (fördelarna) och varför man inte bör ge torrfoder (nackdelarna). Jag måste även slå hål på myterna om rå mat, många tror a...

Av vagentillharmoni - 5 januari 2013 21:05

(OBS är inte emot torrfoder, men jag anser det inte optimal, näringsriktig föda.  Precis som människor mår bättre av oprocesserad, naturlig föda t ex bär och fisk än av färdigrätter och skrovmål, så mår hunden bättre av oprocesserad, naturlig föda t ...

Av vagentillharmoni - 7 november 2012 11:25


Om vi börjar med ” Båda måste kommunicera på ett sätt som den andra förstår”.   Hunden kan till viss del anpassa sitt språk så att du förstår, om den märker att du svarar om den kommunicerar på ett visst sätt. Exempel: hunden vill ha ...

Av vagentillharmoni - 1 november 2012 13:46


En god kommunikationen mellan hund och människa är en av de viktigaste komponenterna i en bra relation, och det är inte sällan jag stöter på hundar och ägare som saknar denna viktiga del.   Kommunikation handlar om att förmedla budskap mellan var...

Ovido - Quiz & Flashcards